actually aku nak carik petai untuk buat jeruk petai atas permintaan en. suami yang bakal pulang dari China on next week...dah merata aku carik tp hampa sungguh...lumut,manjung,sitiawan semua tempat aku dh jejak sanggup pagi2 buta pergi pasar tani n econsave carik cik petai tp alangkah sedeynyaa...aaaaaaaa hatiku...param..param... permintaan dia nak makan tak susah utk aku sediakan cuma dia suruh aku buat sambal belacan,nak ikan kembung goreng, sambal , n jeruk petai...tapi aku ralat bila x dapat jumpa petai tu...
oklah tanak bebel bebanyak aku persembahkan resipi aku yg tak seberapa ni tp bila dapat makan perghhh mabeles bebeh!!
BAHAN2 :-
A) PERIA KATAK (SILA LIHAT GAMBAR)
1.POTONG 4 BAHAGIAN
2.BUANG BIJI
3.RENDAM DENGAN AIR GARAM UTK 1 JAM (BAGI HILANG PAHIT)
4. GORENG HINGGA GARING (KEHITAMAN)
PERIA KATAK (KECIL) |
5. BAWANG MERAH 10 ULAS/BAWANG PUTIH 10 ULAS
6. BAWANG DI GORENG GARING
10 ULAS BAWANG MERAH / PUTIH |
7. CILI API DI POTONG SERONG DAN DI GORENG GARING
8. IKAN BILIS DI GORENG GARING
CILI API / IKAN BILIS |
9. KURANGKAN MINYAK & CAMPURKAN SEMUA BAHAN YG DAH DI GORENG TADI
TAMBAH GARAM SESUDU / SERBUK PERASA 1 SUDU / GULA 1 SUDU (SEMUA KECIL)
GAUL RATA.
10.BOLEH DI SIMPAN & TAHAN UTK TEMPOH YANG LAMA
DI SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA |
wah.. peria.. i love peria.. sedap nih.. boleh try nanti.. meina slalu masak peria yg besar ckit.. campur dlm asam pedas atau grg dgn udg kering
ReplyDeletebole try meina.....dh try jgn lupa gtau rasanye ye..hihihi
ReplyDelete