JOM IKUT MEREKA!!

Sunday 21 November 2010

RESIPI PERIA KATAK

salam fren...hari ni tergerak hati nak buat resipi yg dh lama aku tinggalkan..last aku masak resipi ni tahun 2007 when at tat time my hubby was sailed around d world n i'm willing to post this recipe to him.at tat time also we're still on engagement period of time...
actually aku nak carik petai untuk buat jeruk petai atas permintaan en. suami yang bakal pulang dari China on next week...dah merata aku carik tp hampa sungguh...lumut,manjung,sitiawan semua tempat aku dh jejak sanggup pagi2 buta pergi pasar tani n econsave carik cik petai tp alangkah sedeynyaa...aaaaaaaa hatiku...param..param... permintaan dia nak makan tak susah utk aku sediakan cuma dia suruh aku buat  sambal belacan,nak ikan kembung goreng, sambal , n jeruk petai...tapi aku ralat bila x dapat jumpa petai tu...

oklah tanak bebel bebanyak aku persembahkan resipi aku yg tak seberapa ni tp bila dapat makan perghhh mabeles bebeh!!


BAHAN2 :-
A) PERIA KATAK (SILA  LIHAT GAMBAR)
    1.POTONG 4 BAHAGIAN
    2.BUANG  BIJI
    3.RENDAM DENGAN AIR GARAM UTK 1 JAM (BAGI HILANG PAHIT)
    4. GORENG HINGGA GARING (KEHITAMAN)


PERIA KATAK (KECIL)  
 B) BAWANG MERAH DAN PUTIH
      5. BAWANG MERAH 10 ULAS/BAWANG PUTIH 10 ULAS
      6. BAWANG DI GORENG GARING
10 ULAS BAWANG MERAH / PUTIH
 C) CILI API BEBERAPA TANGKAI(IKUT PEDAS) / IKAN BILIS KECIL 2 GENGGAM
      7. CILI API DI POTONG SERONG DAN DI GORENG GARING
      8. IKAN BILIS DI GORENG GARING

CILI API / IKAN BILIS
 D) SEMUA BAHAN DAH DI GORENG GARING
      9. KURANGKAN MINYAK & CAMPURKAN SEMUA BAHAN YG DAH DI GORENG TADI
          TAMBAH GARAM SESUDU / SERBUK PERASA 1 SUDU / GULA 1 SUDU (SEMUA KECIL)
          GAUL RATA.
     10.BOLEH DI SIMPAN & TAHAN UTK TEMPOH YANG LAMA

DI SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA  

Mudahkan?? rasanya akan agak2 pahit sweet n sour...boleh makan begitu sje ataupun dengan nasik yang panas..perghhhh..kalau rasa2 nak travel tpt yg susah carik makan melayu bole cuba ye kawan2....hihihi

2 comments:

  1. wah.. peria.. i love peria.. sedap nih.. boleh try nanti.. meina slalu masak peria yg besar ckit.. campur dlm asam pedas atau grg dgn udg kering

    ReplyDelete
  2. bole try meina.....dh try jgn lupa gtau rasanye ye..hihihi

    ReplyDelete

happiness makes blossom!